als je serieus vooruit wilt

Lessen: hoe en wat

Hoe gaan de lessen?

Instrumentale lessen vinden meestal 1-1 plaats. Maar als meerdere personen goed bij elkaar aansluiten zijn groepslessen ook mogelijk. Ik houd ervan twee pianos tot mijn beschikking te hebben, er wordt dus heel wat samen gespeeld. Er zijn ook heel wat lessystemen beschikbaar en er wordt goed naar gekeken welke methode het beste bij een persoon past.

 

Wat voor muziek kan ik leren?

 • Populair
 • Jazz
 • Klassiek
 • Improvisatie
 • Muziek Theorie
 • Techniek

Er is zoveel piano muziek, dat het onmogelijk is het allemaal te spelen. Natuurlijk zul je een bepaalde voorkeur hebben als je begint en van die voorkeur gaan we uit. Maar je zult zeker niet de eerste zijn, die zei: “Maar ik wil geen klassieke muziek spelen!” en dan na een tijdje toch om ook wat klassieke muziek vraagt.

Ik heb zelfs mensen opgeleid, die geen muziek wilden leren lezen, maar uitsluitend wilden leren improviseren. En improviseren doen bijna al mijn studenten vanaf het begin.

Hoe lang duurt een les?

Een les duurt minimaal 30 minuten. Die tijd kan worden opgebouwd tot 1 uur. In enkele gevallen – bij kinderen die nog heel jong zijn en een korte attentie span hebben – wordt slechts 20 minuten lesgegeven. De lestijd hangt ook een beetje af van hoe hard je werkt. Als je meer tijd nodig hebt krijg je die ook, dus meestal zal een les al gauw 40 minuten duren.
 

Wat doen we in zo’n les?

Naast het beluisteren en bespreken van wat je geoefend hebt gedurende de voorafgaande week, doen we dingen waarbij je op een prettige manier leert. Op een speciaal muziek bord leer al schrijvend hoe muziek theorie werkt. We doen luister spelletjes, waarmee je gevoel voor ritme en muziek en stijl wordt opgebouwd. We doen improvisatie oefeningen, waarbij stap voor stap je gaat begrijpen hoe toonladders en akkoorden samenwerken en je ze spelenderwijs kunt gebruiken.

Kan ik een les online boeken?

Ja, dat kan ook. Alles wat je nodig hebt is een video camera met een goede microfoon (kan ingebouwd zijn in de camera) en een google account, die – als je die nog niet hebt – je heel eenvoudig kunt aanmaken. Je kan voor je les betalen met Paypal of iDeal en als dat is gebeurd spreken we een tijdstip af waarop een video verbinding wordt gemaakt en de les kan beginnen. We kunnen zelfs samen spelen, wat ook veel zal gebeuren. In de studio gebruiken we voor de online lessen twee heel goede microfoons, zodat de geluidskwaliteit van wat de student hoort heel goed is.
haydensession
Aan mijn kant zie ik de student als in bovenstaand video plaatje. De student aan zijn kant ziet de piano in de studio en eventueel een tweede camera rechtsonder met de leraar.
ArtSession
 

Ik ben al gevorderd, maar wil af en toe een les. Kan dat ook?

Misschien kan je wel goed klassiek spelen, maar wil je leren spelen met akkoorden. Misschien kan je wel al heel goed spelen, maar heb je last van een verkeerde speel techniek en wil je die verbeteren? Of misschien wil je gewoon maar periodiek les. Wat de reden ook is, periodiek een individuele les boeken kan ook.

Tarieven indicatie.

4 of 5 Wekelijkse lessen p/mnd 80 Euro
Wekelijks les aan huis p/mnd 120 Euro
twee wekelijkse lessen p/mnd 50 Euro
1 losse les boeking 30 Euro
Wekelijks online lessen p/mnd 100 Euro
1 Online les 30 Euro
Kindi Klas p/mnd 50 Euro
Wekelijkse groepsles (met 2) p/mnd 50 Euro
Wekelijkse groepsles (met 3 of 4) p/mnd 40 Euro
10 lessen kaart 250 Euro
Muziek Theorie klas p/mnd 20 Euro
Compositie klas p/mnd 40 Euro
Studenten beneden 21 jaar betalen geen BTW
KindiKlas, Theorie- en Groepslessen zijn per kwartaal opzegbaar. Individuele lessen zijn per maand opzegbaar.
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt!

Is het lastig om de lessen te betalen? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt het lesgeld en/of benodigdheden voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar thuis te weinig geld is.

Hoe werkt het?
Je kunt als ouder / verzorger niet zelf een aanvraag indienen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dat kan alleen gedaan worden door een intermediair, bijvoorbeeld de leerkracht, iemand van het sociaal wijkteam, schuldhulpverlening of van jeugdzorg. Hij of zij kent de spelregels en weet of je kind in aanmerking komt. Als de aanvraag goedgekeurd is, kan je kind vaak al binnen drie weken sporten of op les. Wil je een aanvraag indienen? Download dan alvast deze ouderkaart, vul hem in en neem hem mee naar de afspraak met de intermediair.

Er is altijd wel een Jeugdfonds Sport & Cultuur in de buurt. Je vindt de contactgegevens van alle fondsen op de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Wat is het bedrag?
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur bepaalt het bedrag op basis van de hoogte van het lesgeld en eventueel de benodigdheden. Na goedkeuring van de aanvraag wordt de bijdrage rechtstreeks aan ons betaald. Je ontvangt eventueel ook een waardebon voor attributen die ingeleverd kan worden bij een winkel in de buurt. De intermediair kan daar meer over vertellen.

Meer weten over de werkwijze van het Jeugdfonds Sport & Cultuur? Lees hier verder.

Een middag in de week speciale groeples klas met afhaal en naar huis breng service.

Een keer in de week hebben we een speciale lesdag waar mensen in groepsverband verschillende instrumenten kunnen leren en samen theorie kunnen leren. Bij deze dag behoort ook de mogelijkheid om van school te worden opgehaald en naar huis te worden gebracht. De middag loopt van 15:30 – 17:30 en kunnen voor verschillende lessen worden ingeroosterd.

Kindi klas

Dit is een speciale klas voor 4-5 jarigen met een speciaal les programma. Kinderen kunnen deze klas volgen als ze nog te jong zijn voor individuele lessen. De klas is bedoeld om interesse te wekken voor muziek in het algemeen, kinderen te leren kleine opdrachtjes uit te voeren, basis principes over ritme en noten te leren en gezamelijk iets met muziek doen. Verschillende leraren geven onderdelen van deze klas. Na deze klas kunnen kinderen een gemotiveerde keuze maken voor een instrument en doorgroeien naar muziekles daarin.

Talent klas

Heb je bijzonder veel talent, wat je bewijst door het dagelijkse niet af kunnen blijven van je instrument, dan is er plaats in een speciale talenten klas. Die krijgen meer les en hebben speciale groeplessen voor theorie en andere muziek oefeningen. Ook leren ze samen spelen met andere studenten in de klas, die wellicht een ander instrument bespelen. Je kan niet zelf kiezen voor deze klas. Je kan er alleen maar voor worden uitgenodigd.

Moeten we examens doen?

Wij hebben een systeem uitgedacht waarmee je vooruitgang kan worden weergegeven en heb dit verbonden aan de kleuren, die gebruikt worden in Aziatische Vechtsporten. Er zijn negen verschillende graden. en die geven de hoogte van de techniek en speel kunst weer. Maar het is niet verplicht daaraan deel te nemen.

colorbelt

 • Graad 1 Wit [je bent nog maar pas begonnen, maar hebt je eerste test al gedaan]
 • Graad 2 Geel [dat gaat goed zo!]
 • Graad 3 Oranje [je kunt al heel leuke dingen spelen]
 • Graad 4 Groen [Intermediate, je hebt duidelijk talent]
 • Graad 5 Blauw [Dit gaat ernstig vooruit!]
 • Graad 6 Rood [Je bent nu gevorderd aan het worden en je vrienden en familie vinden dit ook!]
 • Graad 7 Bruin [Je hebt heel hard gewerkt om hier te komen]
 • Graad 8 Bruin/Zwart [Muziek studeren misschien?]
 • Graad 9 Zwart [Wow!]

De kleuren geven de mate aan waarin je kleren bij het uitoefenen van je sport zijn vervuild. Als je begint is alles nog helder wit en als je een meester bent zijn de kleren zwart geworden. Hoe vuil zijn jouw piano toetsen geworden?

Maar het is ook mogelijk door een externe instantie je vorderingen te laten beoordelen. Dat kan door je graad van A-D te laten beoordelen, zowel theorie als praktijk (begin tot conservvatorium nivo). Ook is het mogelijk bij een Engelse Board als Associated Board of Royal Schools of Music een examen te doen.

 Comments are closed.